ArgentiniŽ

ArgentiniŽ is met ruim 200.000 hectare wijngaard verreweg de grootste wijnproducent van Zuid-Amerika. Het is ook een land dat, min of meer in navolging van het buurland Chili, kwalitatief sterk in opkomst is.

ArgentiniŽ beschikt over een uitstekend potentieel voor goede wijnen. De wijngaarden liggen vooral in het westen van het land, aan de voet van het Andes gebergte. Het klimaat is daar zeer geschikt voor wijnbouw: droog en zonnig. Smeltwater uit de Andes zorgt voor een probleemloze irrigatie. In combinatie met vrij rijke bodems leidt dit tot een tamelijk hoge opbrengst. Belangrijker voor de productie van kwaliteitswijnen is de omstandigheid dat heel wat wijngaarden zich op grote hoogte boven zeeniveau bevinden. Daardoor worden extreem hoge temperaturen vermeden, wat ten goede komt aan de aroma's en zuren van de wijnen.

Het belangrijkste herkomstgebied is Mendoza, met de gelijknamige provinciehoofdstad in de rol van ArgentiniŽ's onbetwiste wijncentrum. Andere belangrijke gebieden zijn San Juan, La Rioja (niet te verwarren met La Rioja in Spanje!) en Salta.

ArgentiniŽ kent voor een niet-Europees wijnland een verrassend gevarieerde aanplant, zeker wanneer je een directe vergelijking met buurland Chili maakt. Soorten voor rode wijn worden het meest geteeld, met als meest karakteristieke de Malbec. Die druif is te beschouwen als de 'nationale' Argentijnse druif. Hij geeft stevige wijnen die soms verrassend goed kunnen rijpen. Een andere specialiteit is de van origine Piemontese bonarda. Verder kom je ook de Spaanse Tempranillo tegen, de wereldburgers Cabernet Sauvignon en Merlot, en de Syrah . Visitekaartje bij de witte druivenrassen is de aromatische Torrontes, die wel wat aan (droge) muskaat doet denken. Van de overige variŽteiten zijn o.a. Chardonnay, Sauvignon, Sťmillon en Viognier te noemen.

[Chateau 8] [Landen] [ArgentiniŽ] [AustraliŽ] [Amerika] [Frankrijk] [Spanje] [ItaliŽ] [Portugal] [Overig Europa] [Zuid-Afrika] [Chili] [Nieuw-Zeeland] [rode druiven] [witte druiven] [Certificaat] [Contact] [leden]