Chili

Chili is een smal maar zeer langgerekt land dat ingeklemd ligt tussen het Andes gebergte in het oosten en de Stille Oceaan in het westen. De condities voor wijnbouw zijn er uitzonderlijk gunstig. Een sterk punt is het gezonde, droge klimaat met zijn vele zonlicht.

De wijncultuur in Chili stamt al vanaf 1551, toen de eerste wijnstokken werden aangeplant. Door de geisoleerde ligging is dit land altijd gevrijwaard geweest van de beruchte druifluis. Daardoor hoefden de druivenstokken nooit opnieuw geent te worden op nieuwe stokken en kon er een oude druivencultuur blijven bestaan

Chili heeft nooit gegokt op kwantiteit maar altijd gewerkt aan kwaliteit. Vooral de prijs/kwaliteitverhouding is altijd goed in de gaten gehouden. Er komen dan ook goede wijnen uit Chili tegen een betaalbare prijs.

chili

De verscheidenheid aan druivenrassen is niet erg groot. Het meest voorkomend zijn de Chardonnay, de Merlot, de Cabernet en Sauvignons. Ook de CarmenŤres, een op Merlot lijkend ras, is veelvuldig aangeplant. Omdat naast de vele cťpagewijnen ook de behoefte aan meer complexere wijn toenam zijn er de laatste jaren veel ‘nieuwe’rassen aangeplant, zoals de Malbec, Syrah, Pinot Noir, Chenin Blanc en Riesling. In het midden van het land, ten zuiden van de hoofdstad Santiago, liggen Chili's belangrijkste wijngebieden. Ze maken deel uit van de grote Valle Central (Central Valley). Namen om op te letten zijn Maipo, Rapel, Curico en Maule Valley.

[Chateau 8] [Landen] [ArgentiniŽ] [AustraliŽ] [Amerika] [Frankrijk] [Spanje] [ItaliŽ] [Portugal] [Overig Europa] [Zuid-Afrika] [Chili] [Nieuw-Zeeland] [rode druiven] [witte druiven] [Certificaat] [Contact] [leden]