Portugal

Een buitenbeentje in Europa dat zijn eigen druivensoorten trouw is gebleven en waar buitenlandse druiven nauwelijks voet aan de grond gekregen hebben. Het is een ware schatkamer met vele tientallen druivensoorten waarvan buiten de eigen streek nog nooit iemand gehoord heeft. Toch kun je Portugal allesbehalve ouderwets noemen. Ook hier heeft men z'n voordeel gedaan met technische verworvenheden. De wijnen hebben daardoor aan finesse gewonnen, terwijl hun authenticiteit onveranderd gebleven is. In de meeste gevallen gaat het trouwens om assemblages van diverse druivensoorten. Hoewel Portugal en Spanje maar weinig met elkaar gemeen hebben, is er toch iets wat ze delen: een grote verscheidenheid aan klimatologische condities. Ook in Portugal heb je verrassende verschillen, van nat en koel in de noordelijke Minho tot zonnig en warm in de zuidelijke Algarve.

Etikettering
Hoewel er al eeuwen wijn wordt gemaakt is de wijnwetgeving in Portugal nooit echt van de grond gekomen. Er zijn twee classificaties:
DOC - Denominacao de Origem Controlada is de hoogste kwalificatie, vergelijkbaar met de Franse Appellation Controlťe
RD - Regioe Determinada, waarmee de herkomst van de wijn is gegarandeerd.

Streken:
Uit het natte, groene noorden van het land komt de Vinho Verde, een levendige frisse wijn. Hoewel het meeste rood is, zie je in het buitenland enkel de witte versie. De beste is die met een hoog percentage alvarinho druif. De witte en rode tafelwijnen van de Douro - de Portstreek - behoren tot het beste wat Portugal aan tafelwijnen te bieden heeft. Modern gevinifieerd maar gemaakt van eigen druivensoorten. De productie ervan is trouwens groter dan die van portwijnen!
De D„o is een van de oudste wijngebieden in Portugal. Het ligt rond Viseu, ten zuiden van de Douro en produceert hoofdzakelijk rode wijnen die goed kunnen rijpen. Voor stoer, stevig rood met veel tannine moet je in Bairrada zijn. De power komt daar van zo'n typisch Portugese druif, de baga. Een gebied in opkomst, en in zekere zin vergelijkbaar met de Languedoc en de Nieuwe Wereld, is de Alentejo. Je vindt hier, in het zuiden van Portugal, zowel goede rode als witte wijnen, hetzij met DOC (o.a. Redondo, Borba, Vidigueira, Reguengos) of als Vinho Regional.
Portugals meest onderschatte wijn komt van het eiland Madeira, ver weg in de Atlantische Oceaan. Het is een wijn met een volstrekt uniek karakter, net als port. Hij dankt dat karakter aan de geforceerde opvoeding, compleet met opslag in warme ruimtes. In smaak varieert hij van droog tot zoet. Vooral de zoete versies lijken het eeuwige leven te hebben.

Gedeeltelijk overgenomen van het Productschap Wijn / Wijninformatiecentrum

[Chateau 8] [Landen] [ArgentiniŽ] [AustraliŽ] [Amerika] [Frankrijk] [Spanje] [ItaliŽ] [Portugal] [Overig Europa] [Zuid-Afrika] [Chili] [Nieuw-Zeeland] [rode druiven] [witte druiven] [Certificaat] [Contact] [leden]