Rioja

Van oudsher was de Rioja hèt wijngebied van Spanje. Het ligt in het noorden van Spanje en wordt in drie deelgebieden verdeeld. Rioja Alta in het westen, het baskische deel Rioja Alvesa en het zuidelijke Rioja Baja.
Voor de beste Rioja's worden druiven uit het gehele gebied gemengd.
Belangrijk is de houtrijping voor 50% van de wijn, zowel voor rood als wit. Ongeveer 60% van de rode wijn is Tempranillo. Andere druivenrassen zijn garnacho, mazuelo en graciano. De rode wijnen zijn zacht en zuiver van smaak. Ze hebben een vanille-achtig aroma door de rijping op houten vaten. De smaak is afhankelijk van de gebruikte druivensoorten en de tijd van rijping.
Witte Rioja wordt dikwijls van de viuaradruif gemaakt. Er zijn twee types; frisse fruitige droge wijn en wijn die enige tijd op hout heeft gerijpt en daardoor kruidiger is.
De rosé uit de Rioja is vooral jong gedronken vol en fruitig en zijn heerlijk weg te drinken.

Onze ‘eigen’ Rioja nog rijpend in het vat.

vatenrioja
[Rioja]