Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is met een traditie van meer dan drie eeuwen wijnbouw een van oudste wijnlanden in de Nieuwe Wereld. De wijnbouw in Zuid-Afrika is van oudsher volledig geconcentreerd in de Kaapprovincie. De reden daarvoor is simpel: in de rest van het land is het veel te warm. Lange tijd bestond de productie uit versterkte zoete wijnen, port en sjerrie, en uit basiswijnen voor distillatie. Wijnen met raffinement waren zo goed als onbekend. Mede door die toelevering aan distilleerderijen is de aanplant nog altijd in meerderheid wit. En dat terwijl internationaal juist rode wijnen gevraagd zijn. De Kaapse producenten zijn daarom koortsachtig bezig om hun wijngaarden te herbeplanten met blauwe druivenrassen. Ook hebben ze tegenwoordig de beschikking over de nodige technische middelen en knowhow om wijnen te maken die wel raffinement hebben.

Aangenaam klimaat
De Kaapprovincie kent een voor Afrikaanse verhoudingen opvallend mild klimaat. Weliswaar met veel zon, maar nooit verschroeiend warm. Dat komt omdat zowel de Atlantische als de Indische Oceaan verkoelend werken. Hoe dichter bij de kust, des te groter dit effect. Alle gebieden voor kwaliteitswijnen liggen daarom op korte afstand van de oceanen, in een boog rond Kaapstad. Irrigatie is in de Zuid-Afrikaanse wijngaarden een algemeen verschijnsel; enkele hoog gelegen, koele mountain vineyards vormen de uitzondering op de regel.In geologisch opzicht is de Kaap bijzonder gevarieerd, zij het niet overal even ideaal voor wijnbouw. Om toch goede wijnen - lees: wijnen met een goede zuurgraad - te kunnen produceren moet men de bodem vaak een handje helpen door kalk aan te brengen.

Steen, hanepoot, pinotage
Verreweg de meest aangeplante druivensoort, alias cultivar, in Zuid-Afrika is de Chenin Blanc. In het Afrikaans veranderde de naam chenin in 'steen'. Dankzij moderne vinificatietechnieken maakt men van dit vroegere 'werkpaard' tegenwoordig ongecompliceerd lekkere wijn, bestemd om jong te drinken. Chenin van 'eerste pluk' levert ook de allereerste primeurwijn van het jaar op, ruim voor de Beaujolais. De muskaat werd en wordt gebruikt voor versterkte zoete wijnen. Ook deze druif kreeg een opvallende naam: hanepoot. Andere witte soorten die het aan de Kaap opmerkelijk goed doen zijn de Sauvignon Blanc en, verrassender nog, de Sťmillon. Dat de naam 'Chardonnay' de nodige etiketten siert spreekt natuurlijk voor zich. Deze wereldburger onder de witte soorten gedijt in Zuid-Afrika namelijk ook voorspoedig. Zuid-Afrika's rode specialiteit is de pinotage, een kruising tussen Pinot Noir en Cinsaut. De afgelopen jaren is er behoorlijk wat van aangeplant. In stijl varieert de wijn van fruitig tot zeer krachtig. Het is een prima begeleider van een stevige braai. Eveneens in opkomst als lieveling van wijnmakers is de syrah, die in Zuid-Afrika Shiraz genoemd wordt. Net zo vanzelfsprekend als de aanplant van Chardonnay is die van Cabernet Sauvignon en Merlot. Ze leveren ofwel varietal-wijnen ofwel blends. Pinot Noir is slechts mondjesmaat aangeplant aangezien er maar weinig plaatsen zijn waar het koel genoeg is voor deze soort.

Wyn van Oorsprong
Zuid-Afrikaanse kwaliteitswijnen vallen onder de noemer wyn van oorsprong/wine of origin (WO). Een kleine greep uit de lijst van herkomstbenamingen. Het bekendste oorspronggebied en tevens centrum van de Kaapse wijnbouw is Stellenbosch, bijgenaamd Eikestad. Het wat warmere Paarl is een goede tweede. En eeuwige concurrent. Beide liggen op korte afstand van Kaapstad, aan de voet van een machtige bergrug. In Franschhoek daarentegen kun je dan weer de Franse sfeer opsnuiven. Een heel bijzonder, koel gebiedje is Constantia, in de buitenwijken van Kaapstad. Daar werd voor het eerst op Kaapse bodem serieuze wijnbouw bedreven door gouverneur Simon van der Stel. Een gebied met groot potentieel voor de nabije toekomst is Robertson, aan de 'andere kant' van de bergen bij Paarl en Stellenbosch.Wijnen die samengesteld zijn uit druiven van verschillende gebieden hebben als herkomstbenamingen Weskaap / Western Cape, of, iets beperkter, Kusstreek / Coastal Region.Zuid-Afrika produceert een compleet gamma wijnen, inclusief mousserende en edelzoete. De beste vonkelwyn wordt gemaakt volgens de traditionele methode Cap Classique. Edeloes/Noble Late Harvest staat voor rijke, natuurlijk zoete wijnen van laat geoogste druiven met edele rotting.

[Chateau 8] [Landen] [ArgentiniŽ] [AustraliŽ] [Amerika] [Frankrijk] [Spanje] [ItaliŽ] [Portugal] [Overig Europa] [Zuid-Afrika] [Chili] [Nieuw-Zeeland] [rode druiven] [witte druiven] [Certificaat] [Contact] [leden]