Zuid ItaliŽ

In het zuiden van ItaliŽ, onder Rome liggen een aantal 'arme' wijngebieden. Economisch gezien is het noorden altijd veel rijker geweest (alle gebieden boven Rome) en zo lijkt het ook met de wijnen te zijn. Langzamerhand komt er wel verbetering in deze situatie.

Abruzzo:
De Montepulciano d'Abruzzo ruikt en smaakt naar bramen en bessen. Hij wordt als rosť en als rode wijn op de markt gebracht.
Molise:
Het op een na kleinste wijngebied van ItaliŽ is duidelijk in opkomst. Bekende wijnen zijn de Biferno en de Ramitello.
Puglia:
In deze streek, (in de hak van de laars) wordt erg veel wijn geproduceerd. Helaas vaak van mindere kwaliteit. Ook hier is echter verbetering zichtbaar. Bekend zijn de Locorotondo en de Castel del Monte. In het zuidelijkste gedeelte worden stevige wijnen gemaakt van de negro amaro en de primitivo (verwant aan de zinfandel).
CalabriŽ:
Goede wijnen uit dit gebied zijn de Ciro rosso, Ciro rosato en Ciro Bianco. De rode soort is zeer krachtig, de rosť en de witte zijn eenvoudig en aangenaam.

Eilanden:
Op SiciliŽ wordt veel wijn geproduceerd. Vooral de inheemse druivensoorten doen het hier erg goed. Van de frappato wordt onder andere de Cerasuolo di Viitoria gemaakt. Marsala is een echte successtory. Het is een versterkte wijn op basis van de grillo.
SardiniŽ heeft een behoorlijk grote productie. Er komen hier nog zeer oude druivensoorten voor, oorspronkelijk geplant door de FeniciŽrs! Veel van de hier geproduceerde wijn gaat in bulk naar andere gebieden om daar versneden te worden.

[Zuid ItaliŽ]